Examenul auto: sala valabilă un an?
de Echipa pdc.ro · Publicat la · Actualizat la · 2 min de citit

Actualizat la 27 octombrie 2026: articolul, din 2013, spunea că dacă pici traseul dai sala din nou. Regula s-a schimbat de la 5 octombrie 2015: acum repeți doar traseul.
În 2013, după modificarea procedurii de examinare prin Ordinul MAI nr. 82/2013, s-a vorbit că „sala e valabilă un an”. La momentul acela nu era așa: valabil un an era doar cursul de la școala de șoferi, iar cine pica traseul dădea din nou și sala.
Cum e acum
Punctul de plecare e cursul de la școala de șoferi. Cursul de pregătire teoretică și practică e valabil un an de la absolvire (art. 36 din Regulamentul aprobat prin HG nr. 1.391/2006). Dacă ai luat sala, poți susține traseul cât timp cursul e valabil (art. 12 alin. (1) din Ordinul MAI nr. 268/2010). Practic, sala rămâne valabilă până la un an de la absolvirea școlii.
Dacă pici traseul, repeți doar traseul, după cel puțin 15 zile, cu dovada a cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de șoferi autorizată (art. 12 alin. (3)). Regula se aplică de la 5 octombrie 2015, prin Ordinul MAI nr. 97/2015.
Dacă pici sala, o poți da din nou după cel puțin 15 zile (art. 12 alin. (2)). Iar dacă trece anul de la absolvirea cursului fără să iei permisul, faci un nou curs (art. 12 alin. (5)).
Un exemplu: ai absolvit școala în martie, ai luat sala în aprilie și ai picat traseul în mai. Faci cele 6 ore suplimentare și te programezi din nou la traseu, fără să mai treci prin sală, cu condiția să ajungi la examen înainte de martie anul următor.
Ce a rămas din schimbările din 2013
Sala o susții în aceeași zi în care dosarul tău e înregistrat în aplicația de examinare. Altfel, bonul de ordine nu mai e valabil (art. 8 alin. (2) din Ordinul MAI nr. 268/2010). Sala și traseul se susțin în zile diferite (art. 3^1 alin. (1)).
Detalii despre reluarea probelor: Examenul auto: sala rămâne valabilă un an de la absolvirea școlii.
Actualizat la 27 octombrie 2026, conform Ordinului MAI nr. 268/2010 (modificat ultima dată prin Ordinul MAI nr. 69/2026) și Regulamentului aprobat prin HG nr. 1.391/2006, în forma în vigoare. Surse: Ordinul MAI nr. 268/2010, Regulamentul aprobat prin HG nr. 1.391/2006, Întrebări frecvente DGPCI despre examen.
Mai multe în Știri





